Kvinnohälsa

För dig med smärta/besvär i bäckenbotten!

Kvinnohälsa på Strandhälsan

Lider du av spänd och smärtsam bäckenbotten? 

Anmäl dig till vår kurs för långvarig smärta i bäckenbotten!

Kursen är fyra tillfällen och sker digitalt. Du kan därför befinna dig var som helst i landet och ändå delta. Den digitala kursen utförs på plattformen KURA som är en patientsäker plattform.

Svensk data tyder på att så mycket som 29% av unga kvinnor (16-29 år) lider av samlagssmärta. En vanlig orsak kan vara spänd bäckenbotten. Över tid utvecklas ett långvarigt smärttillstånd som skapar mycket lidande och bidrar till sänkt livskvalitet för den drabbade. Det råder bristande kunskap inom vården och därför tar det lång tid att få professionell hjälp med detta.

Hos oss finns fyisoterapeut med specialistkompetens inom smärta och rehabilitering av bäckenbotten. I den här kursen omvandlar hon all den kunskap och erfarenhet hon har samlat genom åren till någonting konkret som kan hjälpa direkt vid dessa besvär. Då riktlinjerna inom sjukvården tyvärr inte tillåter fysioterapi på specialiserad nivå inom primärvården (som vi tillhör) så erbjuds kursen privat. Varmt välkommen att delta!

Kursens innehåll
Kursen passar dig som har svårt att sitta på hårda stolar, ha på dig tighta kläder, känner irritation i urinvägarna, har svårt att cykla, svårt att genomföra samlag samt upplever svårigheter att använda tampong på grund av smärta i bäckenbotten. Överspänd bäckenbotten är vanligt hos kvinnor som lider av Vulvodyni och Endometrios men kan även drabba kvinnor efter en förlossning eller post-operativt.

Kursen är digital och du kan därför befinna dig var som helst i landet och ändå delta. Den digitala kursen utförs på plattformen KURA som är en patientsäker plattform. Se info https://kura.se/Villkor

Tillfälle 1 – föreläsning om bäckenbottens anatomi och fysiologi samt mekanismer vid långvarig smärta och orsaker till förhöjd muskulär spänning och dysfunktion

Tillfälle 2 – Behandlingsåtgärder samt avspänningsövningar

Tillfälle 3 – Långvarig smärta och sexuell hälsa

Tillfälle 4 – Stretchingprogram och bäckenbottenträning


Kursledare: 
Jenny Harryson

Jenny har arbetat som Leg. Fysioterapeut sedan 2003. Hon är certifierad idrottsfysioterapeut samt vidareutbildad i Australien inom manuell terapi och idrottsmedicin. Sedan 2016 har hon arbetat med patienter inom kvinnors hälsa samt långvarig smärta. Jenny driver smärtskolan på Strandhälsan sedan många år och är snart färdigutbildad specialist i smärta och rehabilitering med särskilt fokus på kvinnors hälsa.